Królewska, włoska pizza

Królewska, włoska pizza

 

Pizza, szczypta historii.

Wydawałoby się, że pizza nie jest niczym nadzwyczajnym –  placek z dodatkami!  Dla dawnych Rzymian był to płat ciasta posypany serem, miodem z dodatkiem aromatu liści laurowych.  I choć pizza uznana jest za specjał z włoskiej kuchni, to także starożytni Grecy mieli ów placek z dodatkiem ziół, czosnku  lub cebuli w swoim menu… Nie ulega wątpliwości, że „pizzo” podobne potrawy znajdziemy w jadłospisach wielu starożytnych tradycji.

Początku, wiec pewno nie dojdziemy, ale  Włosi niezaprzeczalnie  przyczynili się do rozpowszechnienia jej na świecie. Liczna emigracja włoska, szczególnie w Stanach Zjednoczonych pozostawiła tam dowód swej obecności w postaci krążka ciasta z pomidorami i serem. I przypuszczalnie wielu współczesnych Amerykanów uważa  pizzę za narodowe główne danie!

 

Królewska pizza.

 

W XIX wieku pizza była posiłkiem biedoty i chłopów. Przełomem dla tej potrawy okazał się rok 1889, gdy królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka odwiedzająca z mężem Humbertem I swoje włości w Neapolu, zapragnęła spróbować prostego dania. Królowej bardzo przypadł do gustu placek z pomidorami. Zatrudniła nawet na dworze kucharza, którego zadaniem było przygotowanie dla niej pizzy. Jej ulubioną była oczywiście pizza Margherita, nazwana na jej cześć, a której składniki mieszały się w  kolorach włoskiej flagi: mozarella (biały), pomidory (czerwony) i bazylia (zielony).

 

Kilka wersji pizzy.

 

I tak po dzień dzisiejszy pizza królowej jest najbardziej popularną pizzą neapolitańską. Drugą  wersją pizzy neapolitańskiej jest Marinara – pomidory, czosnek, oliwa, oregano (lub bazylia). Te pizze są przygotowywane na cieniutkim cieście, nie grubszym niż 3 mm.

Kolejną znaną pizzą jest rzymska. Podobna do neapolitańskiej, ale z reguły z warzywami (cebula, karczochy, cukinia, bakłażan, kapary ) i innymi składnikami np. grzybami. Przygotowywana jest na dużych prostokątnych blachach. Jest dość gruba od 1 do 2 cm. Sprzedawana jest  na porcje o wielkości według życzenia.

Trzeci rodzaj popularnej pizzy to sycylijska. Dodatki tego włoskiego przysmaku zatopione są w cieście.  I w oryginalnej pizzy sycylijskiej nie ma sera.

Pod postacią pizzy kryje się bogactwo i wielość wariantów składnikowych oraz sposobu przygotowywania. Pizza, mimo że, ma prosty rodowód, jednak z olbrzymi bagażem tradycji, bez której wiele jadłospisów narodowych straciłoby właściwy koloryt i smak. Warto też wiedzieć, że  od 2009 Unia  Europejska przyznała  pizzy neapolitańskiej status produktu chronionego, jako tradycyjnej specjalności Włoch.

 

Najsłynniejsze i najlepsze pizzerie Rzymu.

 

Baffetto – Via Del Governo Vecchio, 114, tel. + 39 066861617. Godziny otwarcia: 18.30 – 00.30. Nieczynna: wtorek.

Jest jedną z najlepiej znanych pizzerii Rzymie. To co wyróżnia pizze tam podawaną jest cieniusieńkie, chrupiące ciasto, na którym  ułożone są szczodrze najróżniejsze składniki. W tej pizzerii nie ma zbyt dużego wyboru co do rodzaju pizzy, ale jakość dodatków jest wyśmienita. Kolejną cechą tego lokalu jest niekończąca się kolejka wygłodniałych częstych bywalców i turystów. Nie ma tam wcześniejszej rezerwacji miejsc, więc kto  szybciej się zjawi, ten szybciej zje wymarzoną pizzę. Ceny są bardzo atrakcyjne, ale serwis rzymski dość mało sympatyczny.

 

MontecarloVicolo Savelli 13, tel: +39 066861877. Godziny otwarcia: od 12.30 do 15.30 i od 19.30 do 22.30.

Pizzeria położona niedaleko od Baffetto w centrum miasta. Swą nazwę  częściowo zawdzięcza właścicielowi lokalu – Carlo, który jest też  duszą tego miejsca. Często żartuje  z osobami odwiedzającymi jego lokal, wprowadzając w ten sposób bardzo serdeczną atmosferę. Podawana  pizza jest  klasyczną rzymską pizzą, co oznacza cieniutkie i chrupiące na brzegach ciasto z klasycznymi dodatkami. Trzeba koniecznie spróbować “Pizza Montecarlo” z grzybkami, cebulą, rzymską kiełbasą i co ważne… ceny również bardzo atrakcyjne!

 

Isola della PizzaVia degli Scipioni 45, tel. +39 39733483. Godziny otwarcia: 12.30 – 15.00 i 19.30 – 00.00. Nieczynna: środa.

Tutaj można zjeść nie tylko wyśmienitą pizzę, ale również makaron oraz smakołyki z grilla. Charakterystyczną potrawą tej pizzerii jest ogromna pizza przeznaczona dla dwóch a może nawet i trzech osób, która jest podzielona na ćwiartki i na każdej z nich jest inny smak. Polecam! Pizzeria znajduje się obok wejścia do Muzeów Watykańskich, wiec często można tam spotkać odpoczywających turystów lub wygłodzonych po dniu pracy przewodników.

 

La Gatta MangionaVia F. Ozanam, 30-32,  tel. +39 065346702. Godziny otwarcia: 19.45 d- 23.30. Nieczynna w poniedziałek.

Pizzeria znajdująca się poza turystycznym szlakiem, wiec polecam ją szczególnie Państwu, którzy przyjechali do Rzymu własnym samochodem. Tutaj pizza jest autentycznym i niepowtarzalnym dziełem sztuki!  Można tu oczywiście zjeść tradycyjne włoskie pizze,  ale moim zdaniem trzeba odważnie podejść do tematu i spróbować ciekawe zestawy proponowane przez właściciela np. pizza z pieprznym serem riccotta, bolońska mortadela z płatkami czarnego trufla. Proszę koniecznie zamówić stolik,  w przeciwnym wypadku trudno o wolne miejsce, nawet w ciągu tygodnia.

 

Pizzarium – Via della Meloria 43, tel. +39 0639745416. Godziny otwarcia: od 12.00 do 20.00. Nieczynna w niedzielę.

Tak zwana pizza a taglio, gdzie pizza jest tylko na wynos, ale naprawdę warto odwiedzić to miejsce. Świeżutkie składniki skomponowane z dużą fantazją powodują że, jest to jedna z najbardziej cenionych pizzerii miasta.

 

Alice Pizza –  Via delle Grazie, 7/9, tel. +39 066875746. Godziny otwarcia: od 11.00 do 18.00.

Kolejna pizza a taglio znajduje się na ulicy przylegającej do Murów Watykańskich. Słynna z chrupiącego cieniutkiego ciasta, na którym cudownie komponują się przeważnie różnego rodzaju warzywa. Pizzę kupujemy na porcje.  Minusem jest  miejsce przeznaczone do konsumpcji. Pizzę możemy  jeść siedząc w  niewygodnej pozycji,  na małych pufach, ulokowanych przy schodach prowadzących w wnętrza lokalu.