Festiwal karczocha rzymskiego
W kwietniu w nadmorskiej miejscowości Ladispoli, blisko Rzymu odbywa się coroczny Festiwal rzymskiego karczocha. Przez trzy dni rządzi tam niezwykłe warzywo – karczoch!
Festiwal Sagra del carciofo romanesco odbywa się już po raz 66. To popularne warzywo zajmuje zaszczytne miejsce wśród rzymskich potraw, ale festiwal oferuje również specjały z karczocha z innych regionów Włoch. Festiwal karczocha rzymskiego jest najstarszym na świecie festiwalem poświęconym temu warzywu.
Karczochy.
Karczoch to warzywo szczególnie rozpowszechnione w lokalnej kuchni i bardzo mile widziane na stołach regionu. We Włoszech znaleźć go można prawie na każdym straganie. Może być całkiem zielony lub lekko fioletowy. Włosi potrafią przygotowywać go na wiele sposobów. Odwiedzając Włochy warto spróbować tego specjału ze względu na walory smakowe oraz odżywcze.
Karczochy po rzymsku.
W kuchni rzymskiej rządzi prostota. Karczochy przygotowuje się z czosnkiem, miętą, pietruszką, oliwą. Faszerowane aromatyczną pastą karczochy, są następnie duszone pod pokrywa. Tak przygotowane karczochy można jeść od razu, ale doskonale smakują również jako zimna przekąska.
Najstarszy festiwal karczocha.
Festiwal odbywa się co roku, a jego data została wyznaczona na podstawie kalendarza rolniczego oraz zbioru karczochów. Zwykle odbywa się w kwietniu, po świętach wielkanocnych. Impreza trwa trzy dni, od piątku po południu, aż do niedzieli wieczorem. Ceremonię zamknięcia uświetnia pokaz fajerwerków. Od wielu lat festiwal jest poprzedzony gastronomicznymi prezentacjami- nazwanymi “La Settimana Gastronomica ”. Podczas tej inicjatywy najlepsze restauracje w mieście oferują menu oparte wyłącznie o karczochy: od przystawek do deseru.
Festiwal karczocha rzymskiego stał się stałym elementem tradycji i folkloru tego miejsca. Jest on wizytówką miasta Ladispoli nie tylko we Włoszech, ale także za granicą.